Borstvoeding schept een speciale band tussen moeder en baby.

970297_591406980902832_564056348_n

Borstvoeding is de meest natuurlijke manier om je kindje te voeden. Het is een normaal proces dat automatisch op gang komt na de geboorte en heel wat voordelen biedt voor moeder en baby.

Voordelen voor de baby

De samenstelling van natuurlijke moedermelk wijzigt in functie van de leeftijd en de behoeften van de baby. Geen enkele voeding kan nabootsen wat borstvoeding doet.

Het colostrum of eerste moedermelk werkt laxerend en helpt zo de darmpjes van de baby om de eerste keer ontlasting aan te maken.

Moedermelk geeft de baby een natuurlijke bescherming tegen infecties van het maagdarmkanaal. Ook middenoorinfecties, infecties van de luchtwegen en urineweginfecties komen minder frequent voor.

Drinken aan de borst vraagt een andere techniek dan drinken aan een fles. Daardoor ontwikkelen de kaken van borstvoedingskindjes zich beter. Bij de meeste kinderen die uitsluitend borstvoeding krijgen, wordt voldaan aan hun zuigbehoefte. Ze hebben daardoor minder behoefte aan een fopspeen.

Baby’s die borstvoeding krijgen, hebben later minder risico op overgewicht of obesitas.

Voordelen voor de moeder

Bij borstvoeding trekt de baarmoeder sneller samen tot haar oorspronkelijke vorm waardoor er minder risico bestaat op nabloeden. Moeders die borstvoeding geven, krijgen over het algemeen sneller hun oorspronkelijke gewicht terug.

Borstvoeding heeft praktische voordelen. Geen gedoe met flesjes en spenen. De melk is onmiddellijk beschikbaar en je hoeft niet op zoek naar een magnetron of stopcontact om de melk op te warmen. Bovendien is moedermelk helemaal gratis.

De menstruatie keert vaak later terug, waardoor je minder risico loopt op ijzergebrek.

Borstvoeding schept een speciale band tussen moeder en baby.

Borstvoeding geven heeft een preventief effect op de mogelijke ontwikkeling van borstkanker op latere leeftijd. Je hebt ook minder kans op diabetes type 2 en eierstokkanker.